Motocross

Motocross kjøres på lukkede baner med jord eller sand som underlag. Løpene kjøres vanligvis over to heat, og de første 100-200 meterne av banen er en rettstrekning. Deretter kommer man til en krapp sving, og resten av banen består av svinger, hopp og humper. Banen kan være fra 5-10 meter bred, og inntil 30 meter bred på langstrekningen etter startmerket. Selv om hastighet er viktig, er sporvalget ofte helt avgjørende for hvordan man lykkes i løpet. Førerne må ha god kondisjon, for sporten er fysisk krevende. Man trenger lisens for å kjøre motocross, men nykommere kan løse nybegynnerlisens.

Den største motorsporten på norsk jord

Motocross er den største motorsporten i Norge i antall utøvere. Sporten er spesielt populær blant barn og ungdommer. For seniorer kjøres både NM og Norgescup. To kjente norske førere er Genette Våge og Even Heibye. Even Heibye har tatt mange NM-gull og har også kjørt EM og VM-runder i motocross. Genette Våge begynte med motocross som femåring, og hun har kjørt både NM og VM. Hun debuterte i verdenscupen i 2013, og i 2014 ble hun kåret til årets beste kvinnelige motorsportsutøver av Motorsportforbundet.

Også for rekreasjon

Man trenger selvsagt ikke å konkurrere verken nasjonalt eller internasjonalt for å kjøre motocross. Noen driver bare med sporten for moro skyld, eller nøyer seg med å konkurrere på klubbnivå. Noen vil bare ha det som en fartsfylt hobby, og har ingen planer om å bli profesjonell.